#booklovers μαζευτείτε

#booklovers μαζευτείτε

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά. 
Στην προσπάθειά μου να ξανανιώσω ο εαυτός μου, να με βρω, ή καλύτερα να με ξαναβρώ, ώστε να μπορέσω να μου χαμογελώ στον καθρέφτη χωρίς να κάνω γκριμάτσες καραγκιόζη πήγα πίσω στον χρόνο. Θυμήθηκα τι με έκανε χαρούμενη, τι ήταν αυτό που μου έδινε ασφάλεια και ευχαρίστηση ταυτόχρονα (εκτός από το φαγητό). Tο διάβασμα! Δεν το είχα αφήσει ποτέ, απλώς είχα αραιώσει αρκετά τις αναγνώσεις βιβλίων συγκριτικά με παλιά.

Η αρχή έγινε με τα 3 ξεχασμένα, και ήδη μισοδιαβασμένα βιβλία που βρίσκονταν στο μαγαζί. Το κουρδιστό πουλί, του Χαρούκι Μουρακάμι, Η ιστορία της χαμένης κόρης, της Έλενα Φεράντε, και το Μακρινές ώρες, της Κέιτ Μόρτον έγιναν το προζύμι. Τα δύο πρώτα τα έχω διαβάσει, το άλλο με δυσκολεύει λίγο. Βρίσκω την γραφή της Μόρτον λίγο φλύαρη, με πολλές λεπτομέρειες και περιττούς διαλόγους. Το παλεύω όμως κάποια μεσημεριανά διαλείμματα στο μαγαζί.

Το δικό μου βιβλίο της χρονιάς ήταν η Σκακιστική νουβέλα, του Τσβάιχ. Αν μπορώ να μεταφέρω με λίγες λέξεις το αίσθημα θα πω: σκέψεις, μοναξιά, έξυπνες κινήσεις στη σκακιέρα και στη ζωή, επιβίωση. 

Δεύτερο αγαπημένο ήταν το Ναι, της Μαργαρίτας Καραπάνου. Η συγγραφέας παλεύει με την μανιοκατάθλιψη/διπολική διαταραχή, και περιγράφει με τον πιο ωμό, παραστατικό και λογοτεχνικό τρόπο το πέρασμα από τις ''καλές'' μέρες στις μέρες της απελπισία, και το αντίστροφο.

Στα αγαπημένα για πάντα έβαλα τις Ελεγείες του Ντουϊνο, του Ρίλκε και ευχαριστώ την Δέσποινα γι' αυτόν τον θησαυρό. Αν αγαπάτε την ποίηση, αν αγαπάτε γενικά, ψάξτε το.

Ο στόχος για το 2022 ήταν να διαβάσω 15 βιβλία, και τα κατάφερα. Σε αυτό με βοήθησε η εφαρμογή goodreads. Είναι μια δωρεάν εφαρμογή στην οποία μπορείς να ταξινομήσεις σε (εικονικά) ράφια τα βιβλία που έχεις διαβάσει, που θέλεις να διαβάσεις και που διαβάζεις τη δεδομένη στιγμή. Προσωπικά δημιούργησα ένα ακόμη ράφι, στο οποίο έβαλα τα βιβλία που έχω ήδη αγοράσει. Μπας και βλέποντας τον αριθμό σταματήσω να παίρνω καινούρια. Για την εφαρμογή, γράφετε απλώς στο play store ''goodreads'' και αυτό είναι! 
Αν φτιάξετε λογαριασμό πείτε το μου!

Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: πού βρίσκω μεγάλη ποικιλία σε βιβλία;
Για την Λεμεσό προτείνω να επισκεφτείτε το Βενέλιο, στη Νίκου Παττίχη. Η Ροδούλα είναι πάντα πρόθυμη να σου φέρει όποιο βιβλίο δυσκολεύεσαι να βρεις. Για την Λευκωσία προτείνω το Σολώνειον, στη Βυζαντίου. Όχι απλώς θυμίζει μεγάλα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού, αλλά χωρίς αμφιβολία ανήκει σε αυτά. Αν προτιμάτε τις online αγορές το eshop του βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Θεσ/νίκης είναι πάντα ενημερωμένο και έχει εξαιρετικές τιμές. Αφήνω τις επίσημες σελίδες όλων στο τέλος του post.

Θα μπορούσα και 'γω να ρωτήσω: να αφιερώνω κείμενα για κάθε βιβλίο ξεχωριστά; Είδα από το poll που έκανα στο instagram πως είμαστε πολλοί που αγαπάμε το άθλημα. Αφήστε μου ένα σχόλιο με 3 γράμματα (aka ναι), για να το βάλω στο πρόγραμμα.

Τα πρακτικά τώρα:
Βενέλιο > venelio_bookshop (instagram)
Σολώνειον > soloneion (instagram)
Πρωτοπορία > www.protoporia.gr

 

xxx

 

Back to blog

Leave a comment