Leather Sandals
To 2015 ξεκίνησα δειλά να επαναφέρω τα δερμάτινα σανδάλια αρχαιοελληνικού ύφους στο παλιό κατάστημα του παππού στη Λεμεσό. Ξεκίνησα με 5 κωδικούς, κυρίως σε φυσικό/μπεζ δέρμα βακέττας. Χρόνο με το χρόνο προσθέταμε στη συλλογή νέους κωδικούς, όπως και νέα χρώματα. Τώρα δουλεύω με περισσότερους από 15 κωδικούς και 6 διαφορετικά χρώματα. Ανάλογα το ενδιαφέρον που δείχνετε κρατώ στη βασική συλλογή τα αγαπημένα σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας χρώματα.
Οι μικρές βιοτεχνίες στην Κύπρο δυστυχώς έχουν σιγά σιγά εκλείψει, έτσι φέτος, στην πρώτη επίσημη εμφάνιση των σανδαλιών παρουσιάζω μια νέα συνεργασία. Το δέρμα που χρησιμοποιούμε είναι δέρμα κρητικής βακέτας λείας ή κερωμένης, με δέψη απο φυσικά υλικά. Αυτό είναι το πιο ανθεκτικό δέρμα, καθώς διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του: υφή, σημάδια αρχικού δέρματος, μαλακότερη αίσθηση με το πέρασμα του χρόνου. Να θυμάστε πως το μπεζ δέρμα σκουραίνει όταν εκτεθεί στο φως, και αυτό δηλώνει την αυθεντικότητα και την ανθεκτικότητα του υλικού. Σε δέρμα nubuck (βλ.τιρκουάζ παντόφλα και κάποιες τσάντες), φτιάχνεται από την εξωτερική πλευρά του δέρματος, με διαδικασία τράχυνσης προκειμένου να δώσει την αίσθηση βελούδινης υφής.
Θα ρωτήσει κάποιος: Γιατί δερμάτινο; Δεν πάει κόντρα στην οικολογική συνείδηση ή στην vintage/second hand λογική που ακολουθείς;
Απαντώ: ένα αντίστοιχο παπούτσι από δερματίνη/pu leather/eco leather έχει ημερομηνία λήξης. Κρατά την φόρμα του, χωρίς να φθαρεί ή να ξεφλουδίσει για 6 μέχρι 12 μήνες. Μετά πάει στα σκουπίδια, δεν μπορει΄να ανακυκλωθεί, ή να διορθωθεί. Ένα δερμάτινο σανδάλι έχει ελάχιστο χρόνο ζωής 3 καλακαίρια, και αν διορθώσετε τη σόλα του τότε ζει για άλλα 3, και πάει λέγοντας. Όσο για το οικονομικό κομμάτι, με τα ίδια ή λιγότερα λεφτά που αγοράζετε ένα ''σύγχρονο/μοντέρνο'' πλαστικό σανδάλι, μπορείτε να πάρατε ένα δερμάτινο. Θα σας κρατήσει όσο 3 πλαστικά παπούτσια. Πού το ξέρω; Ε, είπαμε...από το 2015 όχι μόνο πουλάω τα συγκεκριμένα σανδάλια, αλλά τα φοράω με πάθος. Δοκιμάζω κάθε σχέδιο πριν περάσουμε στην παραγωγή.
Στo blog θα ανεβάσω post σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο φροντίδας των δερμάτων. Θα επισυνάψω το link σύντομα.